Slovenská kapustnica

Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!

Co budete potřebovat?

  • 300 g uzeného masa
  • 200 g paprikové pikantní klobásy
  • 10 g sušených hřibů
  • sůl
  • 1 svazek polévkové zeleniny
  • 300 g kysaného zelí
  • 150 g dobře prorostlé slaniny
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • majoránku

Postup:

  1. Maso a houby vložíme do mírně osolené vody a uvaříme.
  2. Krátce před dovařením přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu.
  3. Všechno spolu dovaříme do měkka.
  4. Kyselé zelí pokrájíme nadrobno a uvaříme v hrnci v menším množství vody.
  5. Když je zelí měkké, scedíme na něj masový vývar a zahustíme zásmažkou, kterou si připravíme ze slaniny, cibule, orestované klobásky nakrájené na kolečka a hladké mouky.
  6. Chvíli spolu povaříme, potom přimícháme z vývaru uzené maso, houby a zeleninu.
  7. Hotovou kapustnicu podle potřeby dochutíme solí a majoránkou.

Tip: V některých slovenských domácnostech se do polévky přidávají i nakrájené sušené švestky, máte-li je rádi, můžete vyzkoušet.

Související

  • Celerovo-hříbková polévka

    Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.

  • Belgická bramborová polévka

    Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.

  • Fazolová polévka s vlašskými ořechy

    Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.