Sýrové kuličky

V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.

Co budete potřebovat na sýrové kuličky?

  • 120 g pomazánkového másla
  • 70 g nastrouhaného sýru (cheddar nebo váš oblíbený)
  • hrstku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžičku worchestrové omáčky
  • 1 lžičku nasekané pažitky
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 100 g sušených brusinek

Na brusinkách si pochutnávali už indiáni v Severní Americe. Používali je k přípravě sušeného masa, jako barvivo k barvení látek nebo také na léčbu ran. Sušili je na slunci a věřili v jejich léčivou moc. A měli pravdu, mnohem později si je námořníci brali na daleké plavby, brusinky jim dokázali doplnit vitamin C a byla to pro ně prevence nebezpečných kurdějí. Drobné červené kuličky jsou bohaté i na antioxidanty a podporují paměť.

Postup:

  1. V míse smícháme všechny přísady kromě brusinek.
  2. Rukama vytvarujeme koule, které obalíme v brusinkách.
  3. Na pohled zajímavé občerstvení chutná skvěle se zeleninou nebo celozrnným pečivem.

Související

  • Skořicové kuličky

    Na adventním věnci už nám hoří všechny čtyři svíce. Znamená to jediné, do Štědrého večera už mnoho dní nezbývá.

  • Guacamole

    Pro recept do dnešního Apetýtu se vydáme do dalekého slunečného Mexika. 

  • Nepečené datlové kuličky

    Bez stresu, bez hádek a bez práce – to je advent, který by si určitě každý z nás přál. A my si právě takový  v Apetýtu tento týden uděláme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.