Srolované karbenátky

Srolované karbenátky, to je název úterního receptu Apetýtu. Že netušíte o jaké jídlo se jedná?

Recept nám poslala posluchačka Marta z Předklášteří. Píše, že když tohle jídlo připraví, zapráší se po něm a rodina je spokojená. Vyzkoušejte a posuďte sami!

Co budete potřebovat?

  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • olej

na těstíčko:

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 10 lžic hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vajíčkem, solí a pepřem.
  2. Na pracovní desku rozprostřeme potravinářskou fólii a rozložíme placku (ve tvaru obdélníku) z mletého masa.
  3. Navrstvíme nastrouhaný sýr a pomocí fólie srolujeme.
  4. Stočenou roládu odložíme do mrazáku, aby se karbanátky lépe krájely.
  5. Zatímco roláda tuhne v mrazničce, připravíme si těstíčko – utřeme všechny potřebné suroviny do hladké hmoty.
  6. Roládu vyjmeme z mrazničky (asi po 2 hodinách) a nakrájíme na centimetrové plátky, které máčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
  7. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

Související

  • Prejt z pohanky

    V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.

  • Zapečený lilek s oříšky

    Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.

  • Hrachové placky

    Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová vás až do konce roku bude ve vysílání dopoledního Apetýtu jedenkrát týdně motivovat k pečení a vaření.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.