Špenát s drobenkou

V pondělních Babských radách jsme se podívali na kloub špenátu. Ten posiluje imunitu, má pozitivní vliv na činnost srdce i mozku.

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii. Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.

Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste netradiční spojení s jahodami.

Na špenát s drobenkou budete potřebovat:

  • 750 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 3 krajíce staršího chleba 

Postup:

  1. Do mixéru natrhejte chléb a přidejte oloupaný a nadrobno nakrájený česnek, vše rozmixujte na strouhanku.
  2. V pánvi zahřejte olivový olej, vsypte chlebovou směs a za stálého míchání ji opékejte do zlatova. 
  3. Špenát propláchněte a nechte okapat v cedníku.
  4. Pak ho nasekejte nahrubo a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které na oleji ve velké pánvi opékejte minutu, přidejte špenát a za stálého míchání ho restujte do zavadnutí.
  5. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vše rychle promíchejte, posypte opraženou strouhankou a servírujte.
  6. Pokud vám strouhanka zbude, uložte ji v uzavřené nádobě do lednice a později použijte na těstoviny nebo na míchaná vajíčka.

Související

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.