Slaninové sušenky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
150 g slaniny
150 g strouhaného sýra
130 g hladké mouky
lžíce cukru
4 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky soli
lžička jedlé sody
170 g másla
240 ml podmáslí
Postup:
1. Plátky slaniny opražíme na pánvi dokřupava. Necháme vychladnout a osušíme přebytečný tuk. Nakrájíme na menší kousky.
2. Smícháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a sodu. Zapracujeme důkladně kousky změklého másla a poté sýr a kousky slaniny. Přidáme podmáslí a vypracujeme těsto.
3. Tvarujeme placičky, které klademe na pečicí papír s dostatečnými rozestupy. Pečeme dozlatova asi dvacet minut ve vyhřáté troubě na 220 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.