Sladké šlapanické koule od Sabiny Jánošíkové
Recept od naší posluchačky ze Šlapanic.
Budeme potřebovat:
7 žloutků
1 celé vejce
trocha rumu nebo vína
máslo (ve velikosti většího vejce)
špetka soli
lžíce cukru
hladká mouka podle potřeby
Začneme s přípravou:
1. Vše smícháme dohromady a necháme těsto hodinu odpočívat.
2. Těsto se vyválí na tenkou placku a vykrájíme přibližně 4 cm široké nudle.
3. Použijeme dva spojené děravé šufánky - do jedné půlky vložíme 2 až 3 pásky těsta.
4. Propleteme, zaklapneme a položíme do rozpáleného sádla.
5. Těsto nabobtná a vyplní celé dva šufánky - vznikne koule, kterou necháme okapat a posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.