Sladké šlapanické koule od Sabiny Jánošíkové

Recept od naší posluchačky ze Šlapanic.

Budeme potřebovat:
7 žloutků
1 celé vejce
trocha rumu nebo vína
máslo (ve velikosti většího vejce)
špetka soli
lžíce cukru
hladká mouka podle potřeby

Začneme s přípravou:
1. Vše smícháme dohromady a necháme těsto hodinu odpočívat.

2. Těsto se vyválí na tenkou placku a vykrájíme přibližně 4 cm široké nudle.

3. Použijeme dva spojené děravé šufánky - do jedné půlky vložíme 2 až 3 pásky těsta.

4. Propleteme, zaklapneme a položíme do rozpáleného sádla.

5. Těsto nabobtná a vyplní celé dva šufánky - vznikne koule, kterou necháme okapat a posypeme moučkovým cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.