Sladké šlapanické koule od Sabiny Jánošíkové
Recept od naší posluchačky ze Šlapanic.
Budeme potřebovat:
7 žloutků
1 celé vejce
trocha rumu nebo vína
máslo (ve velikosti většího vejce)
špetka soli
lžíce cukru
hladká mouka podle potřeby
Začneme s přípravou:
1. Vše smícháme dohromady a necháme těsto hodinu odpočívat.
2. Těsto se vyválí na tenkou placku a vykrájíme přibližně 4 cm široké nudle.
3. Použijeme dva spojené děravé šufánky - do jedné půlky vložíme 2 až 3 pásky těsta.
4. Propleteme, zaklapneme a položíme do rozpáleného sádla.
5. Těsto nabobtná a vyplní celé dva šufánky - vznikne koule, kterou necháme okapat a posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?