Škvarkové pagáčky z Ratají

Recept na škvarkové pagáčky od Ludmily Spáčilové z Ratají, zazněl ve čtvrtek 27. března.

Suroviny:
300 g polohrubé mouky, 250 g vařených brambor, 250 g škvarků – malých (cca 1 cm), 2 vejce, 30 g kvasnic, trochu cukru, ¾ hrnku vlahého mléka, sůl, jedno vejce na potření

Postup:
Z kvasnic, cukru a mléka připravíme kvásek. Brambory (mohou být i z předešlého dne) pomeleme nebo nastrouháme. Přidáme škvarky, které by měly být stejně velké, mouku, sůl, vajíčka, kvásek a vypracujeme tužší těsto.

Necháme ho asi hodinu kynout. Po vykynutí dáme na vál a vyválíme plát asi 1 cm silný. Vykrajujeme z něho kolečka, které dáme na suchý plech a necháme ještě 10 až 15 minut kynout. Nožem uděláme na povrchu mřížky a potřeme rozšlehaným vejcem. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme 15 až 20 minut.

Pagáčky jsou vhodné jako příloha vařenému vepřovému masu od kosti a česnekové omáčce.

Mohou se podávat také jako náhrada slaného pečiva. V takovém případě je dobré přidat do těsta pikantní koření a vykrajovat menší kolečka.