Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
Na škvarkovou bábovku si připravte 300 gramů škvarků. Ty pomelte anebo rozmixujte dohladka. V hlubší míse pak škvarky společně se 6 žloutky, 2 lžícemi plnotučného mléka a 350 gramy krupicového cukru vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte 250 mililitrů mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z 1 citronu a 1 lžíci rumu. Dobře promíchejte. V čisté míse si vyšlehejte ze 6 bílků pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte ji péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 50 minut. Stav propečení případně zkontrolujte klasickým trikem se špejlí. Pokud je po vytažení z bábovky suchá, je hotovo. Bábovku nechte krátce vychladnout a vyklopte ji z formy. Jakmile zcela vychladne, poprašte ji moučkovým cukrem.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Nadýchaná domácí veka
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. Zkuste ji taky!
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.