Škvarková bábovka

Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.

Na škvarkovou bábovku si připravte 300 gramů škvarků. Ty pomelte anebo rozmixujte dohladka. V hlubší míse pak škvarky společně se 6 žloutky, 2 lžícemi plnotučného mléka a 350 gramy krupicového cukru vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte 250 mililitrů mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z 1 citronu a 1 lžíci rumu. Dobře promíchejte. V čisté míse si vyšlehejte ze 6 bílků pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.

Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte ji péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 50 minut. Stav propečení případně zkontrolujte klasickým trikem se špejlí. Pokud je po vytažení z bábovky suchá, je hotovo. Bábovku nechte krátce vychladnout a vyklopte ji z formy. Jakmile zcela vychladne, poprašte ji moučkovým cukrem.

Mohlo by vás zajímat