Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
Na škvarkovou bábovku si připravte 300 gramů škvarků. Ty pomelte anebo rozmixujte dohladka. V hlubší míse pak škvarky společně se 6 žloutky, 2 lžícemi plnotučného mléka a 350 gramy krupicového cukru vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte 250 mililitrů mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z 1 citronu a 1 lžíci rumu. Dobře promíchejte. V čisté míse si vyšlehejte ze 6 bílků pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte ji péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 50 minut. Stav propečení případně zkontrolujte klasickým trikem se špejlí. Pokud je po vytažení z bábovky suchá, je hotovo. Bábovku nechte krátce vychladnout a vyklopte ji z formy. Jakmile zcela vychladne, poprašte ji moučkovým cukrem.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Nadýchaná domácí veka
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. Zkuste ji taky!
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...