Rumovo-banánový mls

Specialitou Edity Ambrožové z Veverské Bítýšky jsou vodníkovy dušičky, které peče pro Jarošův mlýn. Složení tradičního pečiva ale tají. Za vyzrazení tajemství by nás od vodníka stihl nepěkný trest. Prozradila ale recept na jinou dobrotu - moučník její babičky, se kterým také sklízí úspěchy.

Budete potřebovat:

250 g másla, nebo rostlinného tuku na pečení
1 hrnek cukru
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
300 g polohrubé mouky
5 vajec
2 lžičky kypřícího prášku
4 banány
2 lžíce kakaa
½ tabulky hořké čokolády

Postup:

1. Máslo utřeme do pěny, po částech přišleháváme cukr, přilijeme rum a vejce a třeme, dokud nevznikne hladké hmota.

2. Vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu.

3. Na plech vyložený pečicím papírem dáme asi 1/3 těsta, poklademe nakrájenými banány a přidáme zbytek těsta (pro vylepšení můžeme na vrstvu banánů přidat ochucený tvaroh).

4. Takto pečeme na 180 stupňů asi 30-40 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.