Rissoto s gorgonzolou a hruškou

Středeční Apetýt vás vezme na výlet do centra dobrého vína, historie i jedinečných míst. Svatý kopeček s kaplí Svatého Šebestiána, půvabný zámek, pálavské kopce, jeskyně na Turoldu i Kozí Hrádek...

Poznali jste, o jakém místě je řeč? V centru Mikulova najdete na Kostelním náměstí bistro. Jeho okénko funguje i teď a Jitka Vrbková tam s nadšením připravuje také recept, který získala od známého – rodilého Itala.

Na Rissoto s gorgonzolou a hruškou si připravte:

  • 1 hrnek rýže na rizoto (arborio)
  • 100 g gorgonzoly
  • 1 hrušku
  • 100 ml smetany
  • 1 jarní cibulku
  • sůl, pepř
  • nasekanou petržel
  • strouhaný parmezán

Postup:

  1. Do rendlíku nasypeme rýži, jako odměrku používáme hrnek. Tedy asi 250 ml, což je jeden hrnek rýže a 2 hrnky vody. Osolíme a opepříme.
  2. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni, dokud se všechna voda neodpaří.
  3. Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na něj nasypeme nadrobno pokrájenou jarní cibulku a hrušku zbavenou jadřince, též pokrájenou nadrobno.
  4. Nechám chvíli pod pokličkou podusit.
  5. Poté přidáme gorogonzolu, necháme ji rozpustit, přilijeme smetanu a necháme prohřát.
  6. Nakonec přidáme rýži, promícháme.
  7. Na ozdobu používáme nasekanou petržel a parmezán.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.