Šafránové rizoto

Pořekadlo „je ho jako šafránu“ určitě znáte. Proč je ale šafrán tak vzácný? Vysvětlení je jednoduché. Je ho totiž opravdu málo. Z pole o velikosti jednoho hektaru ho sklidíme asi jen 6 kilogramů. Zároveň je zpracování šafránu docela pracné, proto patří také k dražším kořením.

Budete potřebovat:

  • 200 gramů rýže
  • 2 menší bílé cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 litr zeleninového, kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 50 gramů strouhaného parmezánu
  • špetka pepře
  • šafrán

Postup:

  1. Cibuli necháme na hluboké pánvi zpěnit na oleji, pak přisypeme všechnu rýži a trochu ji orestujeme.
  2. Zalijeme vínem, které se velmi rychle vypaří a zanechá po sobě jemně navinulou chuť.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Pak už jen postupně přiléváme horký vývar.
  5. Vždy tolik, aby rýže byla potopená. Hned jak se vyvaří, zase přiléváme, opakujeme celkem 4x až 5x.
  6. Přitom stále opatrně mícháme.
  7. Při posledním přilévání vývaru přidáme parmezán a šafrán.
  8. Pokud bude rýže stále na skus tvrdá, necháme ještě chvíli dojít pod pokličkou.
  9. Na závěr můžeme přidat plátek másla pro zjemnění chuti.
zdroj: Pavel Maurer