Kroupové rizoto s masovými kuličkami

Kroupy, kdysi tradiční surovina v kuchyni našich babiček, se z receptů pomalu vyrácejí. Až ochutnáte rizoto z krup podle receptu Zuzky Plíškové, poznáte, jaká je to škoda.

Budete potřebovat:

rizoto:
125 g krup (č.7)
1 cibule
1 stroužek česneku
400 ml zeleninového vývaru
špenát
sůl, pepř
parmezán

masové kuličky:
400 g mletého masa
2 plátky starší veky (nebo odpovídající množství jiného bílého pečiva)
3 lžíce smetany nebo mléka
1 vejce
petrželka
citrónová kůra
sůl, pepř

Postup:

1. Pečivo na chvíli namočíme v mléku, nebo smetaně.

2. Maso smícháme s vejcem, petrželkou, namočeným pečivem a citrónovou kůrou, přidáme sůl a pepř a důkladně promícháme.

3. Tvoříme kuličky, které smažíme, nebo upečeme v troubě.

4. Dopředu namočené kroupy propláchneme, cibuli a česnek nakrájíme a necháme na oleji zpěnit.

5. Přidáme kroupy a přiléváme po částech během vaření horký vývar.

6. Vaříme doměkka, ke konci přidáme nasekaný špenát a dochutíme solí a pepřem.

7. Jako příloha se toto "kroupoto" skvěle hodí i k rybám.

autor: Zuzana Plíšková