Kroupové rizoto s masovými kuličkami
Kroupy, kdysi tradiční surovina v kuchyni našich babiček, se z receptů pomalu vyrácejí. Až ochutnáte rizoto z krup podle receptu Zuzky Plíškové, poznáte, jaká je to škoda.
Budete potřebovat:
rizoto:
125 g krup (č.7)
1 cibule
1 stroužek česneku
400 ml zeleninového vývaru
špenát
sůl, pepř
parmezán
masové kuličky:
400 g mletého masa
2 plátky starší veky (nebo odpovídající množství jiného bílého pečiva)
3 lžíce smetany nebo mléka
1 vejce
petrželka
citrónová kůra
sůl, pepř
Postup:
1. Pečivo na chvíli namočíme v mléku, nebo smetaně.
2. Maso smícháme s vejcem, petrželkou, namočeným pečivem a citrónovou kůrou, přidáme sůl a pepř a důkladně promícháme.
3. Tvoříme kuličky, které smažíme, nebo upečeme v troubě.
4. Dopředu namočené kroupy propláchneme, cibuli a česnek nakrájíme a necháme na oleji zpěnit.
5. Přidáme kroupy a přiléváme po částech během vaření horký vývar.
6. Vaříme doměkka, ke konci přidáme nasekaný špenát a dochutíme solí a pepřem.
7. Jako příloha se toto "kroupoto" skvěle hodí i k rybám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.