Rajská omáčka s karamelem a Banánový dort

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Rajská omáčka s karamelem

Suroviny:
30 g másla, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, rajský protlak, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetku tymiánu, 3 hřebíčky, lžička hořčice, smetana dle chuti.

Postup:
Do kastrůlku dáme máslo, přidáme cukr a svaříme na světlý karamel. Přidáme mouku a vše zalejeme vývarem. Přidáme koření a vaříme asi 15 min. Pak přidáme rajský protlak, krátce povaříme, nakonec přidáme lžičku hořčice, zalejeme smetanou a necháme přejít varem. Přecedíme a podáváme.


.


Banánový dort

Suroviny:
400 g hodně zralých banánů, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 6 lžic rozpuštěného másla, 6 lžic mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g třtinového cukru, 60 g sušených brusinek, 60 g rozinek, pomerančová poleva, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, 100 g moučkového cukru



Postup:
Banány oloupeme a vidličkou dobře rozmačkáme. Rozšleháme vejce s máslem a mlékem, přimícháme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme rozmačkané banány a rozinky a brusinkami.
Kulatou dortovou formu vymažeme olejem a vyložíme papírem na pečení. Těsto do ní rozestřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut. Až dort výrazně nabude a těsto se přestane lepit na špejli, vypneme troubu a formu vytáhneme. Dort v ní necháme chvíli chladnout, potom ho opatrně vyklopíme na mřížku.
Až zcela vychladne, můžeme jej ozdobit lesklou pomerančovou polevou, kterou získáme promícháním prosátého moučkového cukru se lžící pomerančové šťávy.



Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.