Přebalované slavnostní vdolečky z Kněždubu
Recept na přebalované slavnostní vdolečky od Ludmily Hruškové z Kněždubu, zazněl v útery 15. dubna.
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 4 žloutky, 100 ml oleje, půl lžíce sádla, 50 g cukru, půl lžičky soli, 50 g kvasnic, 100 ml rumu, 1 máslo
Suroviny na náplň:
750 g tvarohu, 200 g cukru, 1 vejce, hrozinky (nemusí být)
Suroviny na posýpku:
200 g polohrubé mouky, 100 g mletého cukru, 50 g másla, 2 vejce (rozšlehaná vidličkou na potírání)
Postup:
Ohřejeme mléko a cukr. Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek a nasypeme kvasnice. Poté zalijeme teplým sladkým mlékem a zakryjeme utěrkou, až kvasnice vzejdou.
Přidáme všechny ostatní suroviny a zpracujeme je do těsta. Necháme 15 minut kynout a poté znovu propracujeme a necháme znovu 15 minut kynout.
Na vál dáme hrst mouky a máslo - zpracujeme je do placky o velikosti přibližně 10 centimetrů. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a na to položíme placku z mouky a másla. Uděláme "uzlíček".
Válem rozválíme celé těsto na obdélník a poté skládáme na třetiny (jako na trubičky). Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout 15 minut.
Mezitím připravíme náplň, posýpku, vajíčka na potření a plechy. Nakynuté těsto znovu rozválíme na obdélník a znovu složíme na třetiny. Opět necháme kynout a pak rozválíme na tenký plát, přibližně 0,5 cm vysoký.
Nakrájíme na čtverečky a plníme tvarohem. Zabalujeme na uzlíček (rohy k sobě) a dáváme na plech uzlíčkem dolů. Potíráme vejcem a dáváme posýpku. Pečeme do růžova. Z této dávky upečete přes sto kousků.
Příprava těsta je náročná, ale výsledek stojí za to! Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka