Pivní podzimní speciál
Za středečním receptem Apetýtu se vydáme do Břeclavi. V podniku Frankies vaří pivo dva kamarádi Štěpán a Adam, kteří s láskou k pěnivému moku začínali v garáži.
I když je tento recept pro zkušené domácí výrobce piva, může vás minimálně inspirovat! Z níže uvedených ingrediencí vyrobíte 50 litrů piva.
- 9 kg sladu
- 1 kg světlého karamelového sladu
- 5 kg pečené dýně
- pivovarské kvasnice
- chmel
- koření
Postup:
- Ke sladu přimícháme 5 kilogramů dýně (ideálně muškátové), kterou předem pečeme na 200 °C dvě až tři hodiny do změknutí.
- Deset minut před koncem přidáme koření: zázvor, hřebíček, skořici, muškátový oříšek. Vše podle chuti a nezapomeneme přidat i kvasnice.
- Pokud jste nedočkaví, lze pít hned, doporučujeme však nechat několik týdnů uležet.
Pokud vás listopadové počasí neodradí od procházky, doporučujeme v okolí Břeclavi empírový zámeček Pohansko, okolí je nádherné a vhodné jak na pěší, tak i na cyklo-výlety. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
-
Flank steak se salátkem
Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství.
-
Pivovarský guláš
V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.