Pikantní fazolová polévka

Luštěniny, někdy opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni.

Čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.

Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky – saturejka, tymián, majoránka či bobkový list.

Na fazolovou polévku budete potřebovat:

  • 2 hrnky uvařených fazolí
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 menší cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 středně velkou mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1–2 chilli papričky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • špetku kurkumy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli.
  2. Přidáme nakrájenou papriku, mrkev, řapíkatý celer, papričky a zvolna restujeme několik minut.
  3. Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme.
  4. Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut.
  5. Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky.
  6. V případě potřeby dochutíme solí.
  7. Podáváme s čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany.

Související

  • Polévka ze zeleného hrachu

    V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.

  • Ovesná polévka s cizrnou

    V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

  • Zeleninová polévka s knedlíčky

    O dobré polévce se říká, že je grunt. I proto jsme pro vás do dnešního dopoledního Apetýtu jednu povedenou vybrali. Hustá polévka zasytí a je to ideální varianta večeře.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.