Opilý František

V posledním pondělí měsíce června se rozloučíme s Josefem Maršálkem, který nám nabídl spoustu cukrářských rad a fíglů.

Připravte si s námi slavného Opilého Františka nebo Izidora, což je kakaovo-ořechový piškot, rumovo-ořechová vrstva a pak jemný kakaový krém, který je nahoře ozdobený čokoládovou polevou. Recept je malinko složitější, ale strávníci budou nadšeni a po spořádání vícero kousků možná i mnohem veselejší.

Na piškot budete potřebovat:

  • 3 vajíčka  – žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g rozehřátého másla
  • 120 g moučky
  • 100 g ořechů
  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 lžic horké vody
  • trochu prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na ořechovou náplň si připravte:

  • 180 g opražených vlašských ořechů
  • 100 g moučky
  • 100 – 120 ml rumu

Tmavý krém vyrobíte z:

  • 250 ml mléka
  • 1/2 vanilkového pudingu
  • 1 vanilkového cukr
  • 1 žloutku
  • 120 g másla
  • 80-100 gramů cukru moučky

Postup:

  1. Nejdříve si připravte piškot. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, pomalu přidávejte rozehřáté máslo a horkou vodu. 
  2. Smíchejte všechny sypké ingredience a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Plech vyložte papírem na pečení a troubu rozehřejte na 170 °C. 
  3. Do vyšlehané žloutkové směsi pomalu přidávejte sypkou směs a nakonec celé těsto zlehčete našlehanými bílky. Těsto přelijte na plech a upečte. 
  4. Ořechová náplň: Ořechy opražte a pak je už jen stačí smíchat s moučkovým cukrem a rumem. 
  5. Kakaový krém: V mléce rozmíchejte puding, žloutek a trochu cukru a ve vodní lázni uvařte hustý puding. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do světlého krému, pomalu přidávejte vychladlý puding a prošlehejte. Do hotového krému zašlehejte 2 lžíce kakaa a krém je hotový.
  6. Piškot potřete marmeládou, na tu rozetřete ořechovou náplň a pak kakaový krém. 
  7. Opilého Františka polijte čokoládou a ozdobte ořechy, poté spokojeně konzumujte.

Související