Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Do rozpáleného širokého kastrolu nasypeme krupicový cukr spolu s balíčkem vanilkového cukru a necháme rozpustit na karamel

Jeden z motivačních citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“

Dnešní pondělí si společně osladíme – chuť karamelu je oblíbená, teď v létě i v příchutích zmrzliny. Z karamelové hmoty dokážou cukrářští mistři doslova divy – různorodé tvary na ozdoby nebo jemné karamelové vlásky.

Pokud jste se vy někdy neúspěšně pokoušeli o karamelový krém a nepovedlo se, neházejte flintu do žita, pojďte to zkusit s cukrářem Josefem Maršálkem.

Na karamelový krém budete potřebovat:

  • 250 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany 33%
  • lžičku soli

Postup:

  1. Nejprve si z kredence vytáhneme dva hrnce – větší a menší.
  2. Do většího hrnce dáme máslo, cukr a lžičku soli nebo 2 lžíce balzamikového octa (pozor, ocet se přidává až po smetaně).
  3. Rozpustíme a necháme vařit za občasného míchání.
  4. Jakmile karamel získá světlou barvu, začneme postupně přidávat smetanu.
  5. Připravíme ji v menším hrnci, kde ji zahřejeme a postupně pak doléváme do karamelu, společně je nutné přivést tuto směs k varu. 
  6. Pokud vzniklou hmotu vyšleháme, vznikne hladký a nadýchaný karamelový krém a máme vyhráno.

Související