Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka

Česká republika se v celosvětovém měřítku řadí na první pozici v konzumaci máku – makové náplně do koláčů, maková posypka s cukrem na kynuté knedlíky nebo to, že mák přidáváme přímo do těsta, je dá se říct světový fenomén a jedinečnost.

Protože je momentálně dostatek sezónního ovoce, uděláme si koláč s drobenkou upečený přímo porotcem soutěže Peče celá země Josefem Maršálkem. Recept je navíc variabilní a můžete si s ním doslova pohrát.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku rumu

na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g bílého jogurtu
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 malý citron (kůru i šťávu)
  • 400 g sezónního ovoce

Postup:

  1. Nejdříve smícháme ingredience na těsto a zhruba 2/3 dávky vmačkáme do máslem vymazané kulaté formy o průměru zhruba 25 cm, v lednici necháme krátce vychladit.
  2. Náplň vlijeme na vrstvu těsta, posypeme ovocem a zbylou drobenkou, kterou vytvoříme z 1/3 těsta.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut.
  4. Před podáváním pocukrujeme.

Tip: Místo jogurtu můžete použít do náplně podmáslí a třetinu těsta nahradit ořechy. Podle Josefa Maršálka prý dobrota chutná nejlépe ještě vlažná.

Související

  • Domácí griliáš

    V pondělním dopoledním Apetýtu nahlédneme pod ruce zkušeného cukráře, jehož zákusky ochutnala i anglická královna.

  • Brownies s ořechy

    Dnešní recept je pro milovníky sladkého a zároveň i jednoduchého pečení.

  • Amolety

    Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.