Máslové lanýže s mořskou solí
Čokoládové bonbony jsou neuvěřitelně dobré i nebezpečně návykové, stačí kousek či dva pro dokonalý chuťový zážitek. Právě čokoládovému potěšení s názvem lanýže se v pondělním dopoledním Apetýtu budeme věnovat.
Pusťte se s námi do máslových lanýžů s mořskou solí přesně podle receptu cukráře Josefa Maršálka, který razí heslo, že čokoláda miluje ovoce.
Potřebovat budete následující ingredience:
- 200 g hořké čokolády (70%)
- 100 g smetany
- 50 g sekaného kandovaného ovoce
- 50 g másla
- 2 g mořské soli
- 50 g kakaa na obalení
Postup:
- Smetanu se solí přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a necháme rozpustit.
- Po částečném zchladnutí vmícháme kandované ovoce a poloměkké máslo.
- V chladničce necháme ztuhnout.
- Odleželou hmotu nabíráme lžičkou a v dlaních tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.
Tip: Fantazii se tady meze nekladou, můžete obalovat i v kokosu nebo si připravit mleté ořechy, případně klasické máslo nahradit máslem burákovým. Co ale zůstává, a je v základu to nejdůležitější, je kvalitní čokoláda.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.