Okurková omáčka a syrovátková polévka ze Starého Hrozenkova

Recepty od Heleny Lacinové ze Starého Hrozenkova zazněly v úterý 29. dubna.

Okurková omáčka

Suroviny:
300 g másla, cibule, mouka, 1 šlehačka, sladkokyselé okurky (nakrájet nebo nastrouhat), 1 zrnko nového koření, 3 zrnka pepře, necelá lžička plnotučné hořčice

Postup:
Uděláme růžovou zásmažku, podlijeme vodou (necelý litr), zahustíme smetanou, přidáme koření, okurky a hořčici. Dusíme necelou půl hodinku.

Pro změnu můžeme na jemném struhadle nastrouhat a do omáčky přidat i mrkev, celer a petržel.

V sezóně salátů zkuste místo okurky dát právě hlávkový salát, ten se ale nedusí - nakrájený na kostičky se vloží až do hotové omáčky.

Nakonec zbývá jen dochutit na sladkokyselou chuť. Podávat můžeme s vařeným vejcem nebo vařeným masem.

Zdraví prospěšná syrovátková polévka

Suroviny:
1 litr syrovátky, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, ocet, brambor

Postup:
Syrovátka se nechá přejít varem a zahustí se smetanou a moukou. Dochutíme a přidáme brambor, který jsme uvařili zvlášť.

Do polévky můžeme nalít i vodu, ve které se brambor vařil.

Tato polévka je dietní a používala se na snížení kyselosti žaludečních šťáv.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.