Okurková omáčka a syrovátková polévka ze Starého Hrozenkova
Recepty od Heleny Lacinové ze Starého Hrozenkova zazněly v úterý 29. dubna.
Okurková omáčka
Suroviny:
300 g másla, cibule, mouka, 1 šlehačka, sladkokyselé okurky (nakrájet nebo nastrouhat), 1 zrnko nového koření, 3 zrnka pepře, necelá lžička plnotučné hořčice
Postup:
Uděláme růžovou zásmažku, podlijeme vodou (necelý litr), zahustíme smetanou, přidáme koření, okurky a hořčici. Dusíme necelou půl hodinku.
Pro změnu můžeme na jemném struhadle nastrouhat a do omáčky přidat i mrkev, celer a petržel.
V sezóně salátů zkuste místo okurky dát právě hlávkový salát, ten se ale nedusí - nakrájený na kostičky se vloží až do hotové omáčky.
Nakonec zbývá jen dochutit na sladkokyselou chuť. Podávat můžeme s vařeným vejcem nebo vařeným masem.
Zdraví prospěšná syrovátková polévka
Suroviny:
1 litr syrovátky, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, ocet, brambor
Postup:
Syrovátka se nechá přejít varem a zahustí se smetanou a moukou. Dochutíme a přidáme brambor, který jsme uvařili zvlášť.
Do polévky můžeme nalít i vodu, ve které se brambor vařil.
Tato polévka je dietní a používala se na snížení kyselosti žaludečních šťáv.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.