Koleda, koleda, Štěpáne! Upečte si kolednice

Posluchačka Ivana z Brna nám poslala recept. Apetýt vám tak díky ní nabídne recept, který pochází z Jedlové v Orlických horách a je po prababičce její známé, zapsán v roce 1860.

Pečivu se říkalo Kolednice a peklo se jako dárky pro koledníky na svatého Štěpána. Tato dobrota byla symbolem vyjádření náklonnosti, vánoční přání hojnosti a bohatství (to symbolizoval mák) a také lásky (to byl symbolem sladký řepný sirob).

Z následujícího množství surovin připravíte necelých 40 kousků.

Co budete potřebovat?

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • olej na vymazání pekáčku

na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru krupice
  • mléko
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • strouhaný perník
  • na špičku nože mletý badyán

na namáčení a obalování:

  • řepný sirob
  • rum
  • strouhaný perník

Postup:

  1. Z vykynutého těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky velikosti 3x3 cm.
  2. Plníme mákem a skládáme do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe.
  3. Pečeme dozlatova.
  4. Vychladlé buchtičky napichujeme na vidličku, máčíme v sirobu s rumeme a obalujeme ve strouhaném perníku.

Nakonec uložíme do papírových košíčků a rozdáváme jako jedlé přání k Vánocům těm, kterým chceme udělat radost. 

Související

  • Rozinková srdíčka

    Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.

  • Vánoční perníčky

    Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným.

  • Svatomartinské rohlíčky

    V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím patří i pečení Svatomartinských rohlíčků.