Jemné koblížky bez smažení
Smažili je už staří Egypťané. Původně se koblížky plnily hlavně mákem nebo medem. O jejich původ se v Evropě přou mnohé národy.
Nejčastěji se pak zmiňuje Rakušanka Cecílie Krapfová, která koblížky plněné ovocnou směsí ve svém obchodě vymyslela, smažila a prodávala v roce 1690. Receptů na koblížky je pak spousta. My jsme ovšem dnes vybrali ten, u kterého se překvapivě koblížky vůbec nesmaží.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 125 g sýru Riccotta (nebo pomazánkové máslo jako náhražku)
- 50 g másla
- 10 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
- 120 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- čokoládové lupínky
- moučkový cukr
- pomerančovou kůru
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek.
- V teplém mléce rozpustíme droždí a lžičku cukru.
- Necháme odpočinout asi 15 minut.
- Mezitím nasypeme do mísy mouku a přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce, cukr, trošku nastrouhané pomerančové kůry a Ricottu.
- Následně přidáme kvásek, uhněteme těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout – raději déle.
- Jakmile je těsto nadýchané, vmícháme do něj čokoládové lupínky.
- Poté už těsto rozválíme na plát o tloušťce asi jeden centimetr.
- Vykrojíme kruhy (lze na to použít například sklenku) a necháme opět chvíli kynout.
- Poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut pěkně dozlatova.
Související
-
Italské tiramisu
V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.
-
Dýňový cheescake
V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém.
-
Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.