Dýňový cheesecake
V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém. Nejprve byl cheesecake jen pečeným dezertem. V současné době ale existuje už i jeho nepečená varianta.
Co budete potřebovat?
na korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 50 g moučkového cukru
- 45 g másla
na náplň:
- 840 g mascarpone
- 450 g dýňového pyré (stačí dýni nastrouhat a povařit, dobrá je dýně Hokaido)
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového cukru (případně pokud máte, čistého vanilkového extraktu)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Nejprve připravíme korpus – paličkou nebo v mixéru rozdrtíme sušenky.
- Pak je přesypeme do mísy a přidáme cukr a rozpuštěné máslo.
- Mícháme, dokud se vše nespojí.
- Hmotu postupně natlačíme do dortové formy s vysokým okrajem.
- Je potřeba ji opravdu dobře napěchovat a uhladit.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 10 minut.
- Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
- Troubu zatím nevypínáme.
- Připravíme si náplň – v míse nejprve smícháme mascarpone (nebo jiný smetanový sýr tohoto typu), cukr a vanilkový cukr.
- Až jsou tyto ingredience dobře promíchané, přidáme dýňové pyré, mletou skořici a perníkové koření. A opět dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme vejce.
- Tuto do hladka vymíchanou náplň pak vlijeme do připraveného korpusu v dortové formě a dáme znovu do trouby.
- Pečeme další hodinu na 160 stupňů.
- Po hodině troubu vypneme a necháme ji ještě další hodinu zavřenou.
- Následně vytáhneme cheescake z trouby a necháme aspoň 2 hodiny odpočívat přikrytý utěrkou.
- Podáváme s čajem či kávou.
Související
-
Rybízový koláč zdobený sněhem
Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.
-
Tvarohové šišky s malinovou omáčkou
V letním vysílání receptů Apetýtu nesmí chybět sladké mlsání, které si zpříjemníte malinami. Pojďte si připravit tvarohové šišky s malinovou omáčkou.
-
Univerzální čaj šťastného domova
K receptu čtvrtečního Apetýtu nás inspiroval spisovatel Jaroslav Hašek a jeho povídka Šťastný domov. Příběh muže, který se ožení s půvabnou milou dívkou...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.