Italské tiramisu

V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.

Sladkou tečkou za italským menu může pak být proslulé tiramisu. Receptů existuje hodně. Ingredience se v nich často proměňují, ovšem ta nejdůležitější zůstává. A to sýr mascarpone. Bez něj totiž tiramisu není skutečným dezertem. Historie této pochoutky je zahalena tajemstvím. Některé zdroje uvádí, že se jedná o dezert novodobý, jiné mluví o tom, že je známý už od 17. století.

Co na italské tiramisu potřebujeme?

  • 500 g sýru mascarpone (2 balení)
  • 5 vajec
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • 1-2 panáky Amaretta
  • 5 lžic cukru krupice
  • šálek silné černé kávy (uvařené)
  • kakao na posypání

Postup:

  1. Žloutky vymícháme do pěny s cukrem a z bílků vymícháme sníh.
  2. Do žloutků vmícháme mascarpone a poté pomalu i sníh.
  3. Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarattem a vše skládáme do formy (dortové nebo do mísy).
  4. Nejprve namočené piškoty, pak vymíchaný krém, pak opět piškoty a na ně opět krém.
  5. Poslední vrstvu by měl tvořit krém posypaný kakaem.
  6. V lednici necháme zatuhnout asi 2 hodiny.

Související

  • Dýňový cheescake

    V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém.

  • Křehký makový koláč

    Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný. 

  • Domácí čokoládová švestková pomazánka

    Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.