Rajčatová marmeláda

Zavařujete anebo se na to chystáte? Tak to jste teď na správně frekvenci. Recept na rajčatovou marmeládu (pro některé možná netradiční spojení) naleznete níže.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg zralých rajčat
  • 500 g kyselejších jablek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 60 ml jablečného octu
  • 1 lžička soli
  • chili
  • bazalka

  1. Omytá rajčata a jablka nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme jádra a pokrájíme na menší kousky.
  2. Dáme do hrnce a pod poklíčkou dusíme asi 30 minut.
  3. Poté propasírujeme, přidáme ocet, cukr, sůl a chili a přivedeme k varu.
  4. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
  5. Přidáme najemno nasekanou bazalku a rozdělíme do čistých sklenic.
  6. Zavíčkujeme a otočíme na 10-15 minut dnem vzhůru.
  7. Podáváme ke grilovanému masu, sýrum nebo pečivu.


Tip: Marmeládu si můžete už při vaření vylepšit strouhanou citrónovou kůro nebo skořicí.


autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.