Rajčatová marmeláda
Zavařujete anebo se na to chystáte? Tak to jste teď na správně frekvenci. Recept na rajčatovou marmeládu (pro některé možná netradiční spojení) naleznete níže.
Budete potřebovat:
- 1,5 kg zralých rajčat
- 500 g kyselejších jablek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 60 ml jablečného octu
- 1 lžička soli
- chili
- bazalka
- Omytá rajčata a jablka nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme jádra a pokrájíme na menší kousky.
- Dáme do hrnce a pod poklíčkou dusíme asi 30 minut.
- Poté propasírujeme, přidáme ocet, cukr, sůl a chili a přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
- Přidáme najemno nasekanou bazalku a rozdělíme do čistých sklenic.
- Zavíčkujeme a otočíme na 10-15 minut dnem vzhůru.
- Podáváme ke grilovanému masu, sýrum nebo pečivu.
Tip: Marmeládu si můžete už při vaření vylepšit strouhanou citrónovou kůro nebo skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.