Stěrková polévka

Recept pochází od bylinkářky Vandy Vrlové z Valašského Meziříčí. Byla to údajně nejoblíbenější polévka jejího dědečka.

Jednou ale viděl, jak babička stěrky ručně připravovala. Zbrunátněl a říká: „Paprčama?!" A babička odvětila: „Tož jak jinak? Zkus si to sám." Dala dědečkovi mouku a vejce a on si na to vzal vařechu, se kterou se snažil stěrky z těstíčka udělat. Ale vznikla mu jen jedna velká koule. Vrátil jí to a řekl „Na, nejde mi to!" A od té doby se prý do vaření už nemíchal.

Budete potřebovat:

kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celeru)
květák
dle chuti hrášek nebo fazolky
hříbky
sádlo

na stěrky:
polohrubá mouka
1 vejce
trochu soli

Postup:

1. Očistíme a nakrájíme zeleninu a spolu s očištěnými a pokrájenými hřiby podusíme na sádle.

2. Zalijeme vodou, ochutíme a doměkka vaříme.

3. Mezitím si připravíme stěrky: Do misky rozklepneme vejce, přidáme mouku, sůl a pepř a prsty mneme tak, aby se vytvořily malé žmolky.

4. Ty poté do polévky nasypeme a krátce povaříme.

5. Omastíme máslem a posypeme nasekanou petrželkou.

autor: Zuzana Plíšková