Sváteční dezert
Vyzkoušejte recept od Heleny Čadové ze Zdounek.
Budete potřebovat:
1250 ml mléka
100 g kulatozrnné rýže
3 lžíce cukru
2 vanilkové cukry
1 lžíce želatiny
150 g plátků mandlí
500 ml smetany ke šlehání
Poleva:
2 lžíce solamylu
3 lžíce rybízové marmelády
višňový kompot
Postup:
1. Rýži vaříme v mléce s cukrem doměkka. Poté přimícháme vanilkový cukr a necháme vychladnout.
2. Lžíci želatiny nasypeme do 100 ml vody, necháme nabobtnat a pak zahříváme, dokud se nerozpustí.
3. Želatinu do rýže vmícháme společně s mandlemi a ušlehanou smetanou. Dáme vychladit do lednice.
4. Šťávu z višní zahříváme se solamylem do zhoustnutí. Vmícháme marmeládu a vypeckované višně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.