Polévka z pečené mrkve
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové, který vás nebude stát moc práce a směle nahradí hlavní jídlo. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
750 g mrkve
4 neoloupané stroužky česneku
trochu másla
olivový olej
tymián
2 cibule
tři čtvrtě litru zeleninového vývaru
půl kelímku smetany ke šlehání
Postup:
1. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Promícháme v pekáčku s česnekem, tymiánem a trochou olejem.
2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pečeme doměkka asi 45 minut.
3. Mezitím pokrájíme cibuli a opékáme na másle na slabém plameni doměkka.
4. Po upečení vyndáme mrkev z trouby, do hrnce k cibuli vymačkáme ze slupky upečený česnek, přidáme mrkev a odstraníme větvičky tymiánu.
5. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, vaříme asi čtvrt hodiny.
6. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, poté můžeme ještě propasírovat přes cedník.
7. Přidáme smetanu, pokud je polévka moc hustá, dolijeme vodou. Ochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.