Sváteční olejové koláčky s tvarohem z Kozlan

Recept na sváteční olejové koláčky s tvarohem, od paní Vlasty Bébarové z Kozlan, zazněl v úterý 24. června.

Suroviny - těsto:
250 ml mléka, 3 kostky cukru, 200 ml oleje, 1 kostka droždí, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka soli, vanilka, 500 g hladké mouky

Suroviny - náplň:
2 kostky tvarohu, rozinky naložené v rumu, citrónová kúra

Suroviny - posypka:
250 g másla, polohrubá mouka, mletý cukr

Postup:
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme cukr a trošku mouky. Než to začne vřít, prosejeme mouku do mísy a přidáme žloutky, rum, olej, vanilku a sůl.

Nakonec přilijeme vykynuté droždí, promícháme, nejlépe na robotu (přibližně 3 minuty) a potom domícháme rukou - těsto nesmí lepit.

Poté dáme do tepla pod utěrku na 30 minut a jakmile je těsta jednou tolik, dáme ho na vál. Těsto přepůlíme a vyválíme jednu půlku na tenko (3 mm).

Nakrájíme čtverečky, naplníme tvarohem, přidáme hrozinky, zabalíme a za tento konec bereme a namáčíme do rozšlehaného mléka s vajíčkem a pak do posypky. Poté už stačí jen dát na plech s pečícím papírem.

To stejné opakujeme i s druhou půlkou těsta. Pečeme na 200 stupňů do růžova. Z této dávky je 6 plechů koláčků (přibližně 40 kusů na plechu).

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.