Nekynuté slavnostní koláče

Ludmila Lepková peče tyhle koláče na každou slavnost, kterou ve Zboňku pořádají. Do těsta se sice přidávají kvasnice, ale těsto se nenechává kynout, takže není třeba dlouho čekat. Zato vydrží dlouho vláčné.

Budete potřebovat:

150 g másla
150 g sádla
2 vejce
9 lžic vlažného mléka
1 lžíce cukru
kostka kvasnic
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky

náplň:
tvaroh
cukr
vanilkový cukr
pudinkový prášek

rozinky

½ kostky másla
3-4 lžíce rumu

cukr a vanilkový cukr na obalení

Postup:

1. Máslo, sádlo a vejce vyšleháme dohladka.

2. Mléko smícháme s cukrem a rozdrobenými kvasnicemi a necháme vzejít kvásek, který přidáme k ušlehané hmotě.

3. Přimícháme obě mouky a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dáme na pomoučený vál.

4. Lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které prsty roztáhneme a plníme ochuceným tvarohem, do kterého přidáme pudinkový prášek, do každého koláčku dáme ještě rozinku.

5. Zabalíme a švem klademe na vymazaný plech.

6. Pečeme nejprve na 220 stupňů asi 3 minuty a poté stáhneme na 150 stupňů a pečeme ještě 15-20 minut.

7. Koláče necháme trochu vychladnout, mezitím si rozpustíme máslo, do kterého přidáme rum.

8. Každý koláč v rozpuštěném tuku namočíme a hned obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a klademe na tác.

autor: ska

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.