Nekynuté slavnostní koláče
Ludmila Lepková peče tyhle koláče na každou slavnost, kterou ve Zboňku pořádají. Do těsta se sice přidávají kvasnice, ale těsto se nenechává kynout, takže není třeba dlouho čekat. Zato vydrží dlouho vláčné.
Budete potřebovat:
150 g másla
150 g sádla
2 vejce
9 lžic vlažného mléka
1 lžíce cukru
kostka kvasnic
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
náplň:
tvaroh
cukr
vanilkový cukr
pudinkový prášek
rozinky
½ kostky másla
3-4 lžíce rumu
cukr a vanilkový cukr na obalení
Postup:
1. Máslo, sádlo a vejce vyšleháme dohladka.
2. Mléko smícháme s cukrem a rozdrobenými kvasnicemi a necháme vzejít kvásek, který přidáme k ušlehané hmotě.
3. Přimícháme obě mouky a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dáme na pomoučený vál.
4. Lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které prsty roztáhneme a plníme ochuceným tvarohem, do kterého přidáme pudinkový prášek, do každého koláčku dáme ještě rozinku.
5. Zabalíme a švem klademe na vymazaný plech.
6. Pečeme nejprve na 220 stupňů asi 3 minuty a poté stáhneme na 150 stupňů a pečeme ještě 15-20 minut.
7. Koláče necháme trochu vychladnout, mezitím si rozpustíme máslo, do kterého přidáme rum.
8. Každý koláč v rozpuštěném tuku namočíme a hned obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a klademe na tác.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.