Melounové gazpacho

Asi nejznámější studenou polévkou je gazpacho – krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska. Může být i lehce pikantní po chilli a klidně si ho můžete zabalit na cestu místo sladkého smoothie a jednoduše ho vypít.

Luxusní variantu studené polévky přinesla světu líheň francouzských delikates, kde se chladivý pórkový krém podává jako součást slavnostního menu. Svěží je i bulharská polévka tarator, která použitými surovinami připomíná rozředěné tzatziki. Stačí pár surovin a zhruba 5 minut a výsledkem je dobrota, kterou doporučujeme vyzkoušet!

Nemůžeme zapomenout ani na sladké ovocné polévky, které v létě můžete servírovat jako netradiční dezert. I proto vás Apetýt naučí jednu z osvěžujících dobrot, bude to melounové gazpacho.

Připravte následující suroviny:

  • 1 hrnek dužiny z melounu 
  • 1 rajče 
  • půlku červené cibule
  • 5 cm okurky
  • půlku červené nebo žluté papriky
  • 1 stroužek česneku
  • lístky bazalky
  • 1 malý svazek koriandru
  • 4 kostky ledu
  • olivový olej
  • šťávu z 1 citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Všechnu zeleninu, bylinky a led vhoďte do stolního mixéru a mixujte. (Jelikož bude třeba rozsekat i led, tak ideálně do toho, který to umí.)
  2. Jak se vše promixuje, ochutnejte, dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
  3. Vše zalijte několika kapkami dobrého olivového oleje a promixujte znovu.
  4. Hotové gazpacho podávejte chlazené s kousky zeleniny, která byla v receptu použitá, a zakápnuté ještě trochou olivového oleje.

Související

  • Letní ovocné závitky s kokosovou rýží

    Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.

  • Pomazánka na krásu

    Díky tomuto receptu možná zkrásníte. Nevěříte? Avokádová pomazánka skutečně podporuje krásnější pleť.

  • Zelené palačinky

    Ve písni Jiřího Schelingera se zpívá: „Což takhle dát si špenát?“ A my se ptáme: „Co takhle dát si zelené palačinky?“ Jsou z kopřiv a špenátu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.