Melounové gazpacho
V pátečních apetýtových receptech opět zveme k Letní exotice s Kristýnou Misákovou. V současné době vaří v jednom brněnském bistru, které se zaměřuje především na přirozeně bezmasé pokrmy.
Na Melounové gazpacho budete potřebovat (cca 4-6 porcí):
- dužina z ½ malého melounu, nebo ze ¼ většího (asi 2 hrnky pokrájené dužiny)
- 1 šalotka
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 menší stroužek česneku
- asi 5 cm okurky hadovky
- zhruba půlka chilli papričky
- 1 stonek řapíkatého celeru
- ½ dcl olivového oleje
- 1 dcl bílého vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžíce vinného octu
- 2 špetky čerstvě namletého pepře
- 3 stonky bazalky (i s lístky)
- 4 stonky koriandru (i s lístky)
- sůl a případně agáve sirup dle chuti
Postup:
- Veškerou zeleninu pokrájíme na menší kousky a kromě soli a pepře vložíme do mixéru.
- U chilli papričky můžeme začít s menším kouskem a podle chuti přidávat.
- Chuť gazpacha se pokaždé trochu liší podle chuti a kvality zeleniny, proto se nebojme případně upravit i množství citronové šťávy, vinného octu a vína.
- V případě, že je zelenina málo vodnatá, můžeme postupně přidávat trochu vody, nebo ledu.
- Teprve po rozmixování a ochutnání dochutíme solí a případně agáve sirupem.
Související
-
Letní ovocné závitky s kokosovou rýží
Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.