Zelené palačinky

Ve písni Jiřího Schelingera se zpívá: „Což takhle dát si špenát?“ A my se ptáme: „Co takhle dát si zelené palačinky?“ Jsou z kopřiv a špenátu.

Připravte si:

  • 75 g čerstvých kopřiv
  • 75 g čerstvého špenátu
  • 250 ml mléka
  • 80 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • špetku jedlé sody
  • špetku muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku

na tvarohovou náplň:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 150 g zakysané smetany
  • ½ stroužku česneku
  • šťávu ze čtvrtky citronu
  • sůl, pepř, hrst sekané pažitky

Postup:

  1. Opravné čerstvé kopřivy a špenát dáme do mixéru spolu s mlékem a rozmixujeme na nejvyšší otáčky.
  2. Mouku smícháme se solí, cukrem, sodou a muškátovým oříškem.
  3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme rozmixovaný špenát s kopřivami a sypkou směs.
  4. Na závěr do těsta prolisujeme česnek a dobře promícháme.
  5. Palačinky smažíme nasucho na vhodné pánvi. 
  6. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem, šťávou z citronu, solí, pepřem, sekanou pažitkou.
  7. Jakmile budou palačinky hotové, potíráme náplní a zdobíme například řeřichou nebo klíčky.

Související

  • Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

    K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.

  • Špenátové palačinky

    Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!

  • Brambory se špenátem a česnekem

    Mnohé informace uvádějí, že brambory jsou nejbohatším zdrojem vitamínů. V současnosti je na pomyslný stupínek vítězů staví hlavně propagátoři zdravého životního stylu.