Letní ovocné závitky s kokosovou rýží

Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.

V současné době vaří v jednom brněnském bistru, které se zaměřuje především na přirozeně bezmasé pokrmy. Inspiraci hledá například v asijské kuchyni. Jejím cílem je ukázat, že rostlinná jídla mohou být často i chutnější než ta masová. V pátečních apetýtových receptech vás nově zveme do světa Letní exotiky plné lehkých letních receptů. A začínáme Letními ovocnými závitky s kokosovou rýží.

Budete potřebovat:

  • ½  hrnku sushi rýže
  • kokosové mléko v plechovce, které má nejlépe 15 % tuku nebo více
  • balení rýžového papíru (ne typ na smažení)
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • 1 banán
  • špetka sušeného mletého zázvoru
  • 1 limetka
  • trochu citronové šťávy
  • 1 lžička sušené citronové trávy
  • 4 lžíce kokosového nebo palmového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 svazek máty

Postup:

  1. Rýži propláchneme v sítku, dokud voda přes rýži neprotéká čirá. Vaříme s půl hrnkem vody v hrnci.
  2. Až je voda téměř vyvařená, přidáme půl hrnku kokosového mléka.
  3. Rýži necháme vychladnout a mezitím si připravíme omáčku na namáčení závitků (dip).
  4. Zbytek kokosového mléka smícháme se lžící limetkové šťávy, čtyřmi lžícemi kokosového cukru a necháme zhruba 5 minut vařit.
  5. Poté plamen ztlumíme a přidáme špetku sušeného zázvoru a lžičku citronové trávy a necháme prohřát.
  6. Kdo preferuje omáčku hustější, může ji zahustit zhruba jednou lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše studené vody nebo nejlépe v kokosovém mléku.
  7. Mango nakrájíme na nudličky, kiwi na tenká kolečka a banán také na kolečka.
  8. Následně v konvici ohřejeme vodu téměř k bodu varu, nalijeme ji do hlubokého talíře a připravíme si k ruce rýžové papíry, veškeré ovoce, mátu a vychladlou rýži.
  9. Také je dobré připravit si plastové prkénko nebo nějakou nepřilnavou plochu na tvoření závitků.
  10. Rýžový papír namočíme ze všech stran, dokud nezměkne a položíme ho opatrně na plastové prkénko.
  11. Pomyslně si rozdělíme papír na spodní a horní část a kousek pod pomyslnou dělící čáru položíme zhruba dvě vrchovaté lžíce rýže tak, aby nebyla rozprostřena až do boku a mírně ji rozplácneme, aby tvořila široký pruh.
  12. Na rýži dáme podélně proužek manga a vedle skládáme střídavě banán a kiwi.
  13. Nakonec přidáme lístky máty podle chuti.
  14. Spodní část papíru přeložíme přes rýži s ovocem, poté zahneme kraje a domotáme, v podstatě jako štrúdl.
  15. Postup opakujeme dokud nám nedojde rýže.

Tip: Závitky konzumujeme buď ihned, nebo je dáme na chvíli vychladit do lednice. Podáváme je s dipem, do kterého závitky namáčíme.

zdroj: Kristýna Misáková