Letní ovocné závitky s kokosovou rýží
Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.
V současné době vaří v jednom brněnském bistru, které se zaměřuje především na přirozeně bezmasé pokrmy. Inspiraci hledá například v asijské kuchyni. Jejím cílem je ukázat, že rostlinná jídla mohou být často i chutnější než ta masová. V pátečních apetýtových receptech vás nově zveme do světa Letní exotiky plné lehkých letních receptů. A začínáme Letními ovocnými závitky s kokosovou rýží.
Budete potřebovat:
- ½ hrnku sushi rýže
- kokosové mléko v plechovce, které má nejlépe 15 % tuku nebo více
- balení rýžového papíru (ne typ na smažení)
- 1 mango
- 1 kiwi
- 1 banán
- špetka sušeného mletého zázvoru
- 1 limetka
- trochu citronové šťávy
- 1 lžička sušené citronové trávy
- 4 lžíce kokosového nebo palmového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 svazek máty
Postup:
- Rýži propláchneme v sítku, dokud voda přes rýži neprotéká čirá. Vaříme s půl hrnkem vody v hrnci.
- Až je voda téměř vyvařená, přidáme půl hrnku kokosového mléka.
- Rýži necháme vychladnout a mezitím si připravíme omáčku na namáčení závitků (dip).
- Zbytek kokosového mléka smícháme se lžící limetkové šťávy, čtyřmi lžícemi kokosového cukru a necháme zhruba 5 minut vařit.
- Poté plamen ztlumíme a přidáme špetku sušeného zázvoru a lžičku citronové trávy a necháme prohřát.
- Kdo preferuje omáčku hustější, může ji zahustit zhruba jednou lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše studené vody nebo nejlépe v kokosovém mléku.
- Mango nakrájíme na nudličky, kiwi na tenká kolečka a banán také na kolečka.
- Následně v konvici ohřejeme vodu téměř k bodu varu, nalijeme ji do hlubokého talíře a připravíme si k ruce rýžové papíry, veškeré ovoce, mátu a vychladlou rýži.
- Také je dobré připravit si plastové prkénko nebo nějakou nepřilnavou plochu na tvoření závitků.
- Rýžový papír namočíme ze všech stran, dokud nezměkne a položíme ho opatrně na plastové prkénko.
- Pomyslně si rozdělíme papír na spodní a horní část a kousek pod pomyslnou dělící čáru položíme zhruba dvě vrchovaté lžíce rýže tak, aby nebyla rozprostřena až do boku a mírně ji rozplácneme, aby tvořila široký pruh.
- Na rýži dáme podélně proužek manga a vedle skládáme střídavě banán a kiwi.
- Nakonec přidáme lístky máty podle chuti.
- Spodní část papíru přeložíme přes rýži s ovocem, poté zahneme kraje a domotáme, v podstatě jako štrúdl.
- Postup opakujeme dokud nám nedojde rýže.
Tip: Závitky konzumujeme buď ihned, nebo je dáme na chvíli vychladit do lednice. Podáváme je s dipem, do kterého závitky namáčíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka