Maďarská zelná polévka
Recepty na zajímavé polévky z celého světa nabízí tento týden Apetýt, za vydatnou zelňačkou se vydáme do Maďarska.
Budete pořebovat:
- 0,5 kg kysaného zelí
- 0,5 kg brambor
- 1 cibuli
- masový bujón
- 2 klobásy
- 150 g slaniny
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 l mléka
- česnek
- papriku
- sůl
Postup:
- Oškrábané brambory pokrájíme na kostičky a v osolené vodě je vaříme asi 10 minut.
- Pak přidáme pokrájené zelí i s nálevem a vaříme dalších 10 minut.
- Zatím si na slanině osmažíme nakrájenou cibuli a kolečka klobásy.
- Zaprášíme je paprikou, orestovanou klobásu přidáme do vařící polévky a asi 5 minut povaříme.
- V hrnečku rozkvedláme hladkou mouku a mléko. Směs potom vlijeme do polévky a ještě chvíli vše povaříme, aby byla mouka lépe stravitelná.
- Nakonec polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.
Související
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Salámové košíčky
O recept na salámové košíčky se s námi podělila posluchačka Běta z Uherského Brodu.
-
Holandské řízečky
Recept na klasické Holandské řízečky nám poslala pravidelná posluchačka Bohumila z Nových Bránic. Nejraději je připravuje pro svá čtyři vnoučata.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.