Maďarská zelná polévka

Recepty na zajímavé polévky z celého světa nabízí tento týden Apetýt, za vydatnou zelňačkou se vydáme do Maďarska.

Budete pořebovat:

  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 0,5 kg brambor
  • 1 cibuli
  • masový bujón
  • 2 klobásy
  • 150 g slaniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l mléka
  • česnek
  • papriku
  • sůl

Postup:

  1. Oškrábané brambory pokrájíme na kostičky a v osolené vodě je vaříme asi 10 minut.
  2. Pak přidáme pokrájené zelí i s nálevem a vaříme dalších 10 minut.
  3. Zatím si na slanině osmažíme nakrájenou cibuli a kolečka klobásy.
  4. Zaprášíme je paprikou, orestovanou klobásu přidáme do vařící polévky a asi 5 minut povaříme.
  5. V hrnečku rozkvedláme hladkou mouku a mléko. Směs potom vlijeme do polévky a ještě chvíli vše povaříme, aby byla mouka lépe stravitelná.
  6. Nakonec polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.

Související

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

  • Salámové košíčky

    O recept na salámové košíčky se s námi podělila posluchačka Běta z Uherského Brodu.

  • Holandské řízečky

    Recept na klasické Holandské řízečky nám poslala pravidelná posluchačka Bohumila z Nových Bránic. Nejraději je připravuje pro svá čtyři vnoučata.