Květák zapečený v kari omáčce

Vyzkoušejte si tento recept, který ocení nejen vegetariáni.

Budeme potřebovat

1 květák
60 g másla
60 g hladké mouky
půl litru mléka
lžíce hořčice
1 pokrájená cibule
100 g slaniny
100 g strouhaného tučnějšího sýra
kari koření a sůl

Postup:
1. Květák rozdělíme na růžičky a v osolené vodě povaříme, ale jen do poloměkka. Zcedíme a necháme povychladnout.

2. Pokrájenou slaninu opražíme na pánvi dokřupava, na vypečeném tuku opražíme nadrobno nakrájenou cibulku.

3. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Květák zapečený v kari omáčce

4. V kastrůlku z mouky a másla připravíme jíšku. Přidáme hořčici a na mírném plamenu krátce zapražíme. Zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme mléko. Zahříváme několik minut, dokud nevznikne hladká omáčka.

5. Přidáme sůl, kari a zhruba tři čtvrtiny strouhaného sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

6. Do lehce vymazané zapékací mísy poklademe růžičky květáku, promícháme s cibulkou a slaninou a zalijeme sýrovou omáčkou. Posypeme zbylým strouhaným sýrem.

7. Pečeme dozlatova zhruba 35 až 40 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...