Květák se smetanou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Květák zapečený v kari omáčce
0:00
/
0:00

V dnešním Apetýtu vám nabízíme recept na předkrm s názvem květák se smetanou, recept jednoduchý a vděčný.

Ingredience
  • květák
  • mouka
  • máslo
  • mléko
  • vejce
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • strouhanka

„Učiti a zase učiti se máme, neboť i v kuchyni osvědčuje se stará pravda, že se člověk nikdy nevyučí! Kdo pracuje s chutí, pojišťuje si již předem zdar!“ píše se v kuchařské knize spolku Domácnost z roku 1919. A právě z této obsáhlé knihy vybíráme každé pondělí jeden dávný recept.

V kuchařce se píše: Květák se očistí, nechají se mu delší košťály, ve studené vodě se vypere a ve slané studničné vodě se uvaří, ale ne příliš doměkka, načež se dá na síto osušit. Do hrnku dá se 8 žloutků, 2 lžíce mouky se zmíchají hladce v půl litru smetany, se žloutky se to sloučí a v páře šlehá metlou, až vychladne. Květák se úhledně srovná na mísu syrovým máslem dobře vymazanou, na které již zůstane a polije se vychladlou smetánkou. Postaví se s mísou do trouby na třínožku a nechá se péci. Při pečení se ještě jednou polije máslem. Vcelku se peče půl hodiny.

Novodobá verze postupu je následující:

  1. Omytý květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit téměř doměkka.
  2. Uvařený květák necháme vychladnout. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do které zvolna přiléváme za stálého míchání mléko, až vznikne hustá kaše.
  3. Do prochladlé kaše přimícháme žloutky, najemno strouhaný tvrdý sýr a z bílků tuhý sníh.
  4. V případě, že je sýr hodně slaný, nepřidáváme žádnou sůl. V opačném případě osolíme podle potřeby.
  5. Uvařený a vychladlý květák promícháme s připravenou směsí a dáme do předem vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy.
  6. Květák v bešamelu zvolna pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neudělá zlatavá kůrčička.

Související

  • Božská kuřecí křidélka

    Středeční recept vás naučí jídlo, se kterým zabodujete u dospělých, ale i u dětí.

  • Brokolicové smaženky

    Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.

  • Krkovička v ostrém leču

    Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.