Květák se smetanou

V dnešním Apetýtu vám nabízíme recept na předkrm s názvem květák se smetanou, recept jednoduchý a vděčný.

Ingredience
  • květák
  • mouka
  • máslo
  • mléko
  • vejce
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • strouhanka

„Učiti a zase učiti se máme, neboť i v kuchyni osvědčuje se stará pravda, že se člověk nikdy nevyučí! Kdo pracuje s chutí, pojišťuje si již předem zdar!“ píše se v kuchařské knize spolku Domácnost z roku 1919. A právě z této obsáhlé knihy vybíráme každé pondělí jeden dávný recept.

V kuchařce se píše: Květák se očistí, nechají se mu delší košťály, ve studené vodě se vypere a ve slané studničné vodě se uvaří, ale ne příliš doměkka, načež se dá na síto osušit. Do hrnku dá se 8 žloutků, 2 lžíce mouky se zmíchají hladce v půl litru smetany, se žloutky se to sloučí a v páře šlehá metlou, až vychladne. Květák se úhledně srovná na mísu syrovým máslem dobře vymazanou, na které již zůstane a polije se vychladlou smetánkou. Postaví se s mísou do trouby na třínožku a nechá se péci. Při pečení se ještě jednou polije máslem. Vcelku se peče půl hodiny.

Novodobá verze postupu je následující:

  1. Omytý květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit téměř doměkka.
  2. Uvařený květák necháme vychladnout. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do které zvolna přiléváme za stálého míchání mléko, až vznikne hustá kaše.
  3. Do prochladlé kaše přimícháme žloutky, najemno strouhaný tvrdý sýr a z bílků tuhý sníh.
  4. V případě, že je sýr hodně slaný, nepřidáváme žádnou sůl. V opačném případě osolíme podle potřeby.
  5. Uvařený a vychladlý květák promícháme s připravenou směsí a dáme do předem vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy.
  6. Květák v bešamelu zvolna pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neudělá zlatavá kůrčička.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.