Božská kuřecí křidélka

Středeční recept vás naučí jídlo, se kterým zabodujete u dospělých, ale i u dětí. Letní recept, který připravíte rychle a podáváte jen s pečivem a domácím dipem. Počet křidýlek přizpůsobte počtu strávníků.

Připravte si:

  • 20 kuřecích křídel
  • 2 velké stroužky česneku
  • 5 cm dlouhý a 2 cm široký kus zázvoru
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • čerstvou chilli papričku podle chuti, ale můžete ji vynechat

na dip:

  • kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 menší stroužek česneku
  • čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

na oblohu:

  • mrkev, řapíkatý celer a pečivo k podávání

Postup:

Nejdřív si uděláme marinádu na křídla. Zázvor si oloupeme a nastrouháme. Do misky si dáme olej, kečup, sojovku, prolisovaný česnek, zázvor, sweet chilli omáčku a všechno pořádně promícháme.

Křídla překrojíme v kloubu tak, aby vznikly dvě části. Nakrájená křídla pečelivě obalíme v marinádě a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Křídla na plech nesypeme přímo z misky, protože přebytečná omáčka se na něm poté zbytečně připaluje. Křídla pečeme 50 minut na 200 stupňů. Na posledních patnáct minut vždy křídla obrátíme, aby se udělala kůrka i na druhé straně.

Zbylou marinádu necháme na plotně trošku projít varem a upečená křídla v ní ještě pak obalíme. Božská křidélka servírujeme s nakrájenou mrkví, řapíkatým celerem, pečivem a dipem z jogurtu, česneku, soli a bylinek, který si připravíme podle vlastní chuti. V dipu výborně funguje i nastrouhaná sterilovaná okurka.

Související