Křupavý dort z brambor
Recept na netradiční dobrotu nabídla Věra Hotařová v Apetýtu ve čtvrtek 7. března.
Suroviny (na 4 porce):
200 g mraženého hrášku, 500 g brambor, 2 mladé pórky, 200 g ovčího sýra, 400 g tvrdých rajčat, 5 lžic slunečnicového oleje, 5 vajec, 1 až 2 lžíce minerálky, sůl, pepř, kajenský pepř, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, olej
Příprava:
Hrášek necháme krátce rozmrazit. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a papírovou utěrkou osušíme, aby se při pečení rychleji vytvořila propečená kůrčička a také dort pak bude křupavější.
Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na silná kolečka. Sýr necháme okapat a pokrájíme na kostky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na velké pánvi rozpálíme olej. Hrášek, brambory a pórek opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Přidáme polovinu sýra a vše promícháme. Zbylý sýr a rajčata poklademe navrch.
Vejce rozkvedláme s minerálkou, trochou soli a pepře, špetkou kajenského pepře a petrželkou. Vaječnou masu nalijeme na brambory se zeleninou a na mírném ohni necháme asi 10 minut ztuhnout. Jakmile je spodní strana tuhá, pokrm pomocí talíře obrátíme a pečeme po druhé straně dalších 5 minut.
Tortillu nakrájíme na dortové kousky a horkou podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.