Kapustové karbanátky se sýrem

V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.

Vůbec poprvé v historii se s ní můžeme setkat u starých Egypťanů. V 16. a 17. století se pak už běžně pěstovala. Má více druhů. U nás je nejvíce známá kapusta hlávková a růžičková. Obsahuje řadu vitamínů a antioxidantů. Pomáhá při trávení, posiluje imunitu a také například snižuje cholesterol.

Na kapustové karbanátky budete potřebovat:

  • 1 středně velkou hlávkovou kapustu
  • 200-300 g strouhaného sýru
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • strouhanku
  • česnek
  • sůl, pepř a olej

Postup:

  1. Kapustu uvaříme doměkka ve slané vodě.
  2. Necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno.
  3. V míse promícháme se sýrem, prolisovaným česnekem (množství dle chuti), solí a pepřem.
  4. Dále vmícháme mouku a vajíčka.
  5. Ze směsi pak tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a následně osmažíme na rozpáleném oleji.
  6. Podáváme například s bramborovou kaší.

Související

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Sýrové kuličky

    V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.

  • Polévka z černého kořene

    Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.