Jemné koblížky bez smažení

Smažili je už staří Egypťané. Původně se koblížky plnily hlavně mákem nebo medem. O jejich původ se v Evropě přou mnohé národy.

Nejčastěji se pak zmiňuje Rakušanka Cecílie Krapfová, která koblížky plněné ovocnou směsí ve svém obchodě vymyslela, smažila a prodávala v roce 1690. Receptů na koblížky je pak spousta. My jsme ovšem dnes vybrali ten, u kterého se překvapivě koblížky vůbec nesmaží.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 125 g sýru Riccotta (nebo pomazánkové máslo jako náhražku)
  • 50 g másla
  • 10 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • čokoládové lupínky
  • moučkový cukr
  • pomerančovou kůru

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. V teplém mléce rozpustíme droždí a lžičku cukru.
  3. Necháme odpočinout asi 15 minut.
  4. Mezitím nasypeme do mísy mouku a přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce, cukr, trošku nastrouhané pomerančové kůry a Ricottu.
  5. Následně přidáme kvásek, uhněteme těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout – raději déle.
  6. Jakmile je těsto nadýchané, vmícháme do něj čokoládové lupínky.
  7. Poté už těsto rozválíme na plát o tloušťce asi jeden centimetr.
  8. Vykrojíme kruhy (lze na to použít například sklenku) a necháme opět chvíli kynout.
  9. Poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut pěkně dozlatova.

Související

  • Italské tiramisu

    V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.

  • Dýňový cheescake

    V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém.

  • Křehký makový koláč

    Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.