Jak využít zbylé brambory nebo kaši?
Zbyla vám z oběda bramborová kaše? Uvařte si s námi 2 dobroty!
Krokety z bramborové kaše
Budeme potřebovat:
zbylá porce bramborové kaše
nadrobno nakrájená jarní cibulka
lžíce strouhaného parmezánu
dva žloutky
hladká mouka
rozšlehané vejce a strouhanka na obalení
Postup:
K bramborové kaši přimícháme žloutky, jarní cibulku, strouhaný parmezán a mouku. Necháme asi dvě hodiny odpočinout v lednici. Tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve vajíčku a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova, zhruba čtyři minuty.
Irské bramboráčky
Suroviny:
150 g hladké mouky
150 g syrových brambor
stejné množství bramborové kaše
2 vejce
trochu mléka
nasekaná petrželka
nasekaná malá cibule
sůl, pepř
olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Smícháme v míse s moukou a přidáme bramborovou kaši. Ve druhé misce rozšleháme vejce v mléce a přimícháme k bramborové směsi. Přidáme nasekanou petrželku, cibulku, osolíme, opepříme a vypracujeme v těsto. Na pánvi rozpálíme olej, tvarujeme malé placičky a dozlatova smažíme. Podáváme s masovou směsí, zakysanou smetanou, nebo samotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.