Jak uskladnit česnek či křen? Poradí Babské rady

Jarka Vykoupilová se v apetýtové rubrice Babské rady věnovala uskladnění a prodloužení životnosti různých potravin.

Česnek nejlépe uskladníte tak, že každou paličku zabalíte zvlášť do novin. Vydrží do další sezóny.

Kysané zelí můžete uskladnit přes zimu i na balkóně nebo terase, stačí ho zasypat solí, ta zamezí jeho zmrznutí.

Pokud potřete vejce sádlem, vydrží vám v lednici dvojnásobně déle.

Křen nejlépe uchováte jako následující směs:

  • 30 dkg křenu
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • lžička soli

Vše rozmixujeme na kaši, dáme do skleniček a uložíme do lednice.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.