Hovězí roštěnky
Čtvrteční Apetýt nabídne v rámci týdenního seriálu o receptech z masa jeden z vrcholných restauračních kousků 70. a 80. let minulého století. Hrdinně napodoboval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku tuhého masa.
Řeč je o roštěnce ze školní jídelny. Ale nenechte se zmást, pokud použijte kvalitní maso, tak se recept na hovězí roštěnky musí povést.
Co budete potřebovat?
- 4 kusy hovězí roštěné (roštěnky z dobře vyzrálého kusu, asi 8 mm vysoké, o váze 200 g každá)
- 2 velké cibule
- hrst hladké mouky
- rostlinný olej
- 2 lžičky másla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 250 ml smetany
- 250 ml hovězí vývaru
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup:
- Cibule oloupejte a nakrájejte je na co nejtenčí plátky, které pak rozdělte na jednotlivá kolečka.
- Propláchněte je vodou a nechte okapat.
- Na talíři promíchejte mouku s paprikou a ještě trochu vlhká kolečka cibule obalte ve směsi.
- V silnostěnné pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Obalená kolečka cibule po částech osmažte na vyšším stupni, až budou zlatohnědá a křupavá. Odkládejte je na talíř vyložený kuchyňským papírem na odstátí tuku.
- Až budete mít všechny, lehce je osolte a nechte stranou.
- Roštěnky zlehka naklepejte, nejlépe mezi vrstvami pečicího papíru, a na okrajích je 3x až 4x nakrojte, aby se nekroutily. Z obou stran je osolte, opepřete a protáhněte směsí mouky s paprikou.
- V jiné silnostěnné pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje s máslem a roštěnky rychle opečte, asi 1 až 2 minuty z každé strany.
- Vyndejte z pánve a udržujte teplé.
- Do pánve po roštěnkách dejte asi třetinu osmažených cibulových kroužků, přidejte hořčici a trochu vývaru a odvařte přípečky.
- Je-li třeba, omáčku osolte a opeřte.
- Zredukujte asi na polovinu, vlijte smetanu a povařte pár minut.
- Roštěnky vraťte do omáčky a nechte prohřát, ale už dál nevařte.
- Podávejte s navršenou osmaženou cibulkou a opékanými bramborami jako přílohou.
Roštěná se často servírovala i se sázeným vejcem namísto osmažené cibulky, v tom případě byly oblíbenou přílohou hranolky.
Související
-
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit. Zkuste si připravit rilletes
Na recepty z masa se zaměříme v Apetýtu celý tento týden. Originální zpracování nabídne hned dnešní recept. Vydáme se za ním do Francie.
-
Kuřecí ve smetanové kari omáčce
Kuřecí maso obsadilo v oblíbenosti strávníků druhé místo. Na jídelníčku se objevuje často a někdy jako by docházela inspirace, jak ho co nejlépe zpracovat.
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.