Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit. Zkuste si připravit rilletes

Na recepty z masa se zaměříme v Apetýtu celý tento týden. Originální zpracování nabídne hned dnešní recept. Vydáme se za ním do Francie.

Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes. Tato masová pochoutka má historii sahající až do 15. století. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu rille označujícího podlouhlý špalíček sádla.

Recept vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek vás nadchne.

Ingredience
  • 700 g vepřového sádla
  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřové krkovice
  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • pepř a sůl
  1. Sádlo nakrájejte na menší kostky a na velmi mírném plameni ho pomalu rozpusťte.
  2. Po částech a za stálého míchání přidejte na kostičky nakrájené maso.
  3. Vše zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni nechte maso hodinu probublávat.
  4. Za hodinku stáhněte plamen na minimum, maso promíchejte, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit další tři hodiny.
  5. Pokud se maso bude připalovat, můžete ho lehce podlít vodou.
  6. Během vaření maso nemíchejte ani neodkrývejte pokličku.
  7. Po třech hodinách přidejte sůl, pepř, rozmačkaný česnek a maso nechte vařit další tři hodiny, tentokrát však bez pokličky.
  8. Na konci vaření odstavte hrnec z plotny a maso nechte odpočinout.
  9. Jakmile vychladne, důkladně ho promíchejte, aby se co nejvíce rozpadlo.
  10. Takto zpracované maso následně rozdělte do připravených skleniček a zalijte ho částí sebraného tuku, kterým povrch uzavřete.
  11. Maso v miskách nechte vychladnout a nakonec ho vložte do lednice.
  12. Rillettes vytáhněte z lednice asi 30 minut před konzumací, aby se plně rozvinula chuť pomazánky.
  13. Teprve pak si je namažte na plátek pečiva.

Tip: Doporučujeme ozdobit krajíc čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka nebo medvědí česnek.

Související