Guláš z Irska

Irská kuchyně stojí na mase, ale základní potravinou jsou také všudypřítomné brambory. Jejich pěstování bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory dokonce výrazně ovlivnily i smutnější část irské historie. V 19. století po velké neúrodě této potraviny v zemi vypukl hladomor.

I jídlo, které si dnes v Apetýtu připravíme, bude obsahovat brambory, ale nejen je. Základem je tady kvalitní maso – vepřová panenka.

Na dvě porce si připravte následující suroviny:

  • 200 g vepřové panenky
  • 4 větší brambory
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • kostku zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, tymián, čerstvou petrželku

Postup:

  1. Vepřovou panenku nakrájíme na větší kostky, cibulku na malé kostičky.
  2. V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zprudka orestujeme cibuli a maso.
  3. Panenka se musí zatáhnout.
  4. Potom přidáme 2 mrkve nakrájené na kolečka a 3 brambory nakrájené na kostičky.
  5. Zalijeme půl litrem vody s vývarem.
  6. Přidáme 1 mrkev a 1 brambor nastrouhaný na jemné struhadle.
  7. Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou 30 minut vařit.
  8. Na závěr posypeme petrželkou.

Jak jste si všimli, v receptu není žádná mouka na zahuštění, jen zelenina. Proto je toto jídlo vhodné i pro strávníky s alergií na lepek.

Související

  • Cizrnový guláš

    V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Pikantní masová směs

    Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.