Domácí pizza
Domácí pizza patří přesně k tomu druhu občerstvení, po kterém v létě rádi a často sáhneme. Vděčná a jednoduchá pochoutka má svůj původ ve slunné Itálii. A pokud si myslíte, že je domácí verze oblíbené kulaté dobroty příliš náročná, tak vás tímto recepteme vyvedeme z omylu.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 325 ml horké vody
- 7 g sušeného droždí v sáčku
- 1 lžičku soli
na rajčatovou omáčku:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 menší cibuli
- 1 střední stroužek česneku
- 400 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě
- 200 g rajčatového pyré
- hrst nasekané čerstvé bazalky
- sůl, pepř a cukr na dochucení
ingredience na pizzu:
- strouhaný parmazán
- natrhaná mozzarella
- čerstvá bazalka
- šunka
- kukuřice a cokoliv, co máte rádi
- hrubá mouka na podsypávání pizzy na plechu
Postup:
- Hladkou mouku smícháte se solí a přilijete k ní vodu, ve které je rozmícháno droždí.
- Vypracujete hladké těsto bez hrudek a to rozdělíte na tři díly.
- Vytvoříte bochánky, které dáte na plech vysypaný hrubou moukou (těsta dejte dál od sebe, aby se při kynutí nespojily do jednoho).
- Bochánky zakryjete navlhčenou utěrkou a hodinu a půl necháte kynout na teplém místě.
- Mezitím připravíte rajčatovou směs na potření.
- Osmažíte do měkka na kostičky nakrájenou cibulku, pak přidáte na minutku nasekaný česnek a rajčata a vše zalijete rajčatovým pyré.
- Chvíli necháte provařit a následně dochutíte solí, pepřem a cukrem a nasekanou bazalkou.
- Troubu rozehřejte na nejvyšší stupeň.
- Z bochánků pomocí válečku vytvarujte placky.
- Dáte je na plech vysypaný hrubou moukou.
- Kraje kulatých pizz zahněte tak, aby nevytekla omáčka.
- Těsto potřete rajčatovou omáčkou, nastrouhejte na ně parmazán, přidejte mozzarellu a další ingredience dle vaší chuti.
- Pečte prudce 10 minut.
- Těsto by mělo být propečené a kraje křupavé.
- Hotovou pizzu ozdobte čerstvou bazalkou. Před podáváním ji ještě můžete potřít olivovým olejem.
Související
-
Vegetariánské burgery
Máte rádi pořádné šťavnaté burgery? A nebojíte se vyzkoušet i jejich bezmasou variantu? V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na burgery vegetariánské.
-
Celozrnná pizza
Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.
-
Salát se šťovíkem
Často vás v Apetýtu inspirujeme k tomu, jak využít to, co nám roste na zahradě nebo dokonce divoce na louce. Dnes se vydáme pro šťovík, kyselé listy ozvláštní zdravý salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.