Domácí likér z ledových kaštanů

Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě. U nás se jí říká vaječný likér nebo koňak.

V Anglii se například vejce přidávala do nápoje z horkého mléka a vína ochuceného kořením. Dovolit si tento nápoj mohli tehdy ale jen bohatí.

Ingredience
  • 2 smetany ke šlehání = 400 g tučné
  • 1 plechovka Salka
  • 3 tyčinky Ledových kaštanů
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
  • 3-4 dl rumu (pokud je likér moc hustý, rumu přidáme)

Receptů na vánoční či silvestrovské likéry je mnoho. My jsme pro vás v Apetýtu vybrali recept na domácí likér z ledových kaštanů, za který děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna.

Postup

  1. Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme Ledové kaštany i hořkou čokoládu.
  2. Za stálého míchání uvedeme do varu a následně vaříme asi 2 minuty.
  3. Poté necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí přidáme Salko a promícháme.
  5. Nakonec vmícháme rum.
  6. Skladujeme v chladnu ve skleněných lahvích. Před konzumací bychom měli likér nechat asi týden odležet.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.