Domácí likér z ledových kaštanů

Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě. U nás se jí říká vaječný likér nebo koňak.

V Anglii se například vejce přidávala do nápoje z horkého mléka a vína ochuceného kořením. Dovolit si tento nápoj mohli tehdy ale jen bohatí.

Ingredience
  • 2 smetany ke šlehání = 400 g tučné
  • 1 plechovka Salka
  • 3 tyčinky Ledových kaštanů
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
  • 3-4 dl rumu (pokud je likér moc hustý, rumu přidáme)

Receptů na vánoční či silvestrovské likéry je mnoho. My jsme pro vás v Apetýtu vybrali recept na domácí likér z ledových kaštanů, za který děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna.

Postup

  1. Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme Ledové kaštany i hořkou čokoládu.
  2. Za stálého míchání uvedeme do varu a následně vaříme asi 2 minuty.
  3. Poté necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí přidáme Salko a promícháme.
  5. Nakonec vmícháme rum.
  6. Skladujeme v chladnu ve skleněných lahvích. Před konzumací bychom měli likér nechat asi týden odležet.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová