Domácí jitrnice

Masopust neboli fašank je čas plný veselí, sladkých dobrot i zabijačkových pochoutek. Dnes vám přinášíme recept na domácí jitrnice.

Budete potřebovat:

(na cca 20 ks jitrnic)

  • 4 kg vepřových hlav, laloků a bůček
  • 2 vepřové plíce
  • 1 kg vepřových jater
  • 500 g žemle (housky)
  • 5 utřených stroužků česneku
  • ¾ lžíce mletého nového koření
  • 1 lžíci majoránky
  • sůl a pepř
  • 5 vepřových střívek
  • 500 ml vepřového vývaru

Postup:

  1. Maso vložíme do hrnce a zvolna vaříme, mělo by být spíše tužší.
  2. Plíce uvaříme doměkka.
  3. Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do větší nádoby a zalijeme vývarem.
  4. Vařené plíce i syrová játra umeleme najemno.
  5. Uvařené maso nameleme hruběji, vše přidáme k namočeným žemlím a dobře promícháme.
  6. Dochutíme utřeným česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promícháme.
  7. Přidáme podle potřeby trochu vývaru a ochutnáme.
  8. Chuť by měla být spíše výraznější, protože koření se vyvaří.
  9. Vepřová střívka důkladně vypláchneme.
  10. Pokud nemáme čerstvá ze zabijačky, mohou být i koupená, ale i ta je potřeba řádně propláchnout.
  11. Pomocí plničky na klobásy nebo nějaké trubice o průměru asi 2 cm, na kterou střívka natáhneme, vytváříme jitrnice.
  12. Každou z obou stran podvážeme uzlíkem a zašpejlujeme.
  13. Jitrnice vložíme pak do vroucí vody, ale dále nevaříme.
  14. V horké vodě (asi 90 stupňů) je necháme 15 až 20 minut.
  15. Správně udělané jitrnice po vyndání rychle osychají.
  16. Takto připravené jitrnice opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.
  17. Podáváme s chlebem a zelím.   

Související

  • Drkotina neboli sulc

    Zabíjačková či masopustní pochoutka, která má tolik názvů, kolik je nářečí. Říká se jí i huspenina, třesivo nebo zemětřesení.

  • Fašankové koblihy z Kozojídek

    Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.