Drkotina neboli sulc

02776388.jpeg

Zabíjačková či masopustní pochoutka, která má tolik názvů, kolik je nářečí. Říká se jí i huspenina, třesivo nebo zemětřesení. Recept pochází z publikace Gastronomie a folklor Moravy a Slezska.

Budete potřebovat:

4 vepřové nožičky

1 vepřové koleno

6 okurek

5 stroužků česneku

4 mrkve

3 cibule

2 petržele

celer

2 lžíce octu

bobkový list

jalovec

nové koření

majoránka

sůl

 

Postup:

1. Koleno a nožičky očistíme a uvaříme doměkka v osolené vodě.

2. Poté maso obereme, přimícháme k němu 2 lžíce soli, koření, kořenovou zeleninu a vaříme další dvě hodiny.

3. Vývar přecedíme, maso a zeleninu nakrájíme na kousky, přidáme pokrájené okurky a ochutíme octem.

4. Směs poté rozdělíme do mističek, případně vyklopíme do nádoby vypláchnuté studenou vodou, a urovnáme povrch.

5. Vše zalijeme vývarem a necháme vychladnout do druhého dne.

6. Podáváme s čerstvou cibulí nebo strouhaným křenem a domácím chlebem.